• facebook
  • instagram
  • youtube
  • mail

Наше учешће на 17. конференцији БДС-а

Ове године се традиционални стручни скуп библиотечке заједнице у организацији Библиотекарског друштва Србије услед промена условљеним ковид ситуацијом одвијао у онлајн окружењу. Конференција под насловом Мобилно библиотекарство: до удаљених корисника путем мобилних апликација, услуга и идеја као и обично окупила је преко две стотине учесника, с тим што су овога пута своја знања и искуства могли да поделе у тродневном богатом и динамичном програму путем Зум платформе или преноса путем фејсбук странице Друштва.

За поменуту прилику, која укључује и обележавање Дана библиотекара Србије 14. децембар, организатор је осмислио и понудио посебно дизајниран веб-сајт догађаја konf.bds.rs, који је послужио и за развој апликације 17. конференције БДС употребљиве на уређајима са Андроид оперативним системом.

Свим регистрованим учесницима и ауторима стручних радова, који су излагали 15. и 16. децембра у четири ауторске, једном панел сесијом и два вебинарра са укупним трајањем од 10 радних сати, било је на располагању време за презентације и дискусије о најширем спектру мобилности у библиотекама. Теоријски и практични аспекти, ковид искуства, примери добре праксе показали су да рад библиотека на путу до својих удаљених корисника услуга може бити веома занимљив и садржајан. Своје радове у форми 13 занимљивих презентација излагале су колеге из Србије, Русије и Холандије, док су у оквиру дводелног вебинара о апликацијама представљене три апликације из области управљања документацијом, библиотечких апликација и апликација 17. конференције БДС, од стране стручњака из Србије и Хрватске. Такође је одржана и панел сесија о дигитализацији и приступу дигитализованој грађи у библиотекама, у којој је учествовало седморо стручњака из Србије. Присуство пријатеља Друштва у виду подршке кроз презентације својих компанијских производа и услуга, које нуде такође је било у складу са главном темом Конференције, између осталог и кроз укључења са терена.

(текст преузет са сајта БДС-а)

Сарадња са Библиотеком «Димитрије Туцовић» из Лазаревца представљена је на конференцији кратким филмом о Конкурсу «Са књигом је лепше» који смо овог лета организовали. Филм можете погледати на нашем YT каналу, као и на сајту БДС-а.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *